Rostlinná mléka

Vyždímanou dužinu, která stále obsahuje cenné živiny, využijte např. do snídaní a moučníků (kokos, mandle, ovesné vločky), pomazánek (sója), či kaší (rýže).
Pokud připravujete mléko do snídaně či k pití, klidně do něj přihoďte ke konci mixování i ovoce nebo kakao. Co kdo má rád :-)...
100 g strouhaného kokosu
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)
Ovesné
100 g ovesných vloček
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)
Vločky zalijte horkou (ne vařící) vodou, nechte 30 minut stát, oslaďte, rozmixujte, přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.
Mandlové
100 g neloupaných mandlí
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)
Mandle nechte ideálně přes noc máčet. Slijte, ochuťte a rozmixujte spolu s 1 l čisté vody doběla. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka. Skladujte v lednici.
Rýžové
100 g rýže
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)
Rýži uvařte podle návodu. Zbylou vodu slijte a smíchejte s 1 litrem studené vody a ochuťte. Pečlivě roxmixujte. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.
Sójové
100 g sójových bobů
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)
Sójové boby namočte přes noc do vody. Propláchněte pod tekoucí vodou, smíchejte s vodou, nechte projít varem a po vychladnutí ochuťte a rozmixujte. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.
Makové
100 g mletého máku
1 litr vody
(Sirup, med, třtinový cukr...)
Mák zalijte 1 litrem vody a necháme asi 2 hodiny máčet. Poté mák ochuťte a rozmixujte s vodou najemno. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.
Stejným postupem můžete vyrobit mléko konopné, slunečnicové, sezamové atd.
TIP: Pokud nespěcháte, máčejte přes noc.
TIP: Pokud nespěcháte, máčejte přes noc.
Komentáře
Okomentovat