Rostlinná mléka

Co si budeme povídat, rostlinná mléka jsou šíleně drahá :-D. Zkuste si vyrobit domácí čerstvé mléko plné vitamínů za pár korun sami :-). 
Vyždímanou dužinu, která stále obsahuje cenné živiny, využijte např. do snídaní a moučníků (kokos, mandle, ovesné vločky), pomazánek (sója), či kaší (rýže).
Pokud připravujete mléko do snídaně či k pití, klidně do něj přihoďte ke konci mixování i ovoce nebo kakao. Co kdo má rád :-)...

Kokosové
100 g strouhaného kokosu
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)

Kokos zalijte horkou (ne vařící) vodou, nechte 30 minut stát, oslaďte, rozmixujte a přelijte přes sítko/plátýnko. Vychlaďte.

Ovesné
100 g ovesných vloček
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)


Vločky zalijte horkou (ne vařící) vodou, nechte 30 minut stát, oslaďte, rozmixujte, přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.

Mandlové
100 g neloupaných mandlí
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)

Mandle nechte ideálně přes noc máčet. Slijte, ochuťte a rozmixujte spolu s 1 l čisté vody doběla. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka. Skladujte v lednici. 

Rýžové
100 g rýže
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)

Rýži uvařte podle návodu. Zbylou vodu slijte a smíchejte s 1 litrem studené vody a ochuťte. Pečlivě roxmixujte. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.

Sójové
100 g sójových bobů
1 litr vody
(Sirup, med, skořice, vanilka, třtinový cukr)

Sójové boby namočte přes noc do vody. Propláchněte pod tekoucí vodou, smíchejte s vodou, nechte projít varem a po vychladnutí ochuťte a rozmixujte. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.

Makové
100 g mletého máku
1 litr vody
(Sirup, med, třtinový cukr...)

Mák zalijte 1 litrem vody a necháme asi 2 hodiny máčet. Poté mák ochuťte a rozmixujte s vodou najemno. Přeceďte pomocí sítka/cedníku a do něj vloženého plátýnka a vychlaďte.

Stejným postupem můžete vyrobit mléko konopné, slunečnicové, sezamové atd.

TIP: Pokud nespěcháte, máčejte přes noc.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Restované žampiony s kuskusem

Pórkovo-batátová polévka

Španělská omeleta z batátů