Domácí limonády

Okurková
1 salátová okurka
(0,75 l perlivé vody)
1 limetka
2 lžíce třtinového cukru

Pořádně omytou okurku i se slupkou nakrájejte na kostky, dolijte trochou vody a dobře rozmixujte (ve smoothie-makeru/tyčákem). Směs dejte chladit. Já okurkovou nefiltruji, ale kdo chce, může přelít přes sítko. Dolijte (perlivou) vodou, oslaďte, olimetkujte, přidejte led a podávejte.

Zázvorová
Kus zázvoru (asi 3 cm)
(0,5 l perlivé vody)
1 citron
2 lžíce medu

Zázvor oloupejte a nastrouhejte, přelijte 0,5 l horké vody a nechte 15 minut louhovat. Přeceďte, přidejte citronovou šťávu a med a vychlaďte. Dolijte (perlivou) vodou a přidejte led.

Levandulová

1 lžíce levandulových květů
3 lžíce třtinového cukru
Šťáva z 1/2 citronu

Levandulové květy zalijte 1 litrem vody, přiveďte k varu a nechte 3 minuty vařit. Poté slijte přes sítko, oslaďte, ochuťte citronem a dejte výluh vychladit. Podávejte s ledem.

Melounová

Meloun
Máta
1 lžíce třtinového cukru

Meloun rozmixujte s trochou vody a cukrem. Do směsi natrhejte pár lístků máty, vychlaďte a podávejte s ledem.


"Mojitová"

Šťáva z 1 limetky
Hrst máty
1 litr perlivé vody

Mátu rozmačkejte (v hmoždíři), smíchejte s cukrem, šťávou z limetky a dolijte perlivou vodou. Vychlaďte a podávejte s ledovou tříští.


Tip - ledová tříšť: Kostky ledu vložte do pytlíku, pak do utěrky a rozklepejte na prkýnku paličkou na maso.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Restované žampiony s kuskusem

Pórkovo-batátová polévka

Španělská omeleta z batátů